Obrázok článku: Aké farby do spálne sú najlepšie?

Aké farby do spálne sú najlepšie?

Nie je žiadnym tajomstvom, že farby vplývajú na ľudskú psychiku. Keď vezmeme do úvahy aj ich estetické vlastnosti, dá rozum, že pri interiérovom dizajne hrajú nesmierne dôležitú úlohu. Vedeli ste však, že farba stien v spálni môže dokonca vplývať na to, ako kvalitne sa vyspíte? Túto voľbu teda neradno podceňovať. Poďme si o tom, aké farby do spálne sú najvhodnejšie, povedať viac.

Rolu zohráva aj vkus

Neexistuje jedna univerzálna odpoveď na to, ktorá farba do spálne je najlepšia. Záleží aj na tom, aké emócie a impulzy si s touto miestnosťou chcete spájať. 

Väčšina ľudí preferuje tlmené upokojujúce farby, iný však môže uprednostňovať sýte a svetlé. Niekto chce naplno zrelaxovať, iný navodiť romantickú atmosféru. Zvoľte si takú farbu stien v spálni, ktorá bude vychádzať z vašich predstáv o tejto miestnosti.

Modrá

Jedna farba vyčnieva nad ostatnými, ak je vaším cieľom dobrý spánok. Je to práve modrá. Má tlmiace a upokojujúce účinky na ľudský mozog. Výskumy ukázali, že modrá a jej matnejšie odtiene pomáhajú spomaliť dýchanie a srdcovú frekvenciu, čo vytvára podmienky na bezproblémové zaspávanie.

Všetky odtiene tejto farby pomôžu navodiť pokojnú atmosféru, ale pre najlepší efekt sa držte svetlejších. Modrá sa ideálne kombinuje so zelenou.

Zelená

Zelená evokuje prírodu, čo rovnako môže v spálni pomôcť navodiť atmosféru relaxu a pohody. Práve v spojení s modrou ide o mimoriadne harmonizujúcu kombináciu. Pre mnohých ľudí je zelená navyše osviežujúcou farbou, čo pomáha pri prebúdzaní.

Ak chcete vytvoriť pokojný a harmonický priestor na spánok, potom je zelená tou správnou cestou. Navyše je všestranná a s toľkými rôznymi odtieňmi, že si vyberie naozaj každý.

Biela

Biela je osvedčenou voľbou pre akúkoľvek miestnosť, spálňu nevynímajúc. Je čistá, symbolizuje pokoj. Prináša útechu a nádej. Ide o rozumnú voľbu pre farbu stien v spálni, najmä ak sa z nejakého dôvodu chcete vyhnúť použitiu sýtejších. 

Vyznačuje sa však vysokou kompatibilitou s mnohými farbami, ale aj prírodnými materiálmi, napríklad drevom. Mnoho ľudí ju teda používa ako základ, ktorý vhodne dopĺňajú napríklad svetlozelenou, či matnou modrou.

Akým farbám do spálne sa vyhnúť?

Tak, ako existujú vhodnejšie farby do spálne, tak existujú aj menej vhodné.

Patria medzi nich:

  • červená – takáto jasná farba môže zvýšiť vašu srdcovú frekvenciu a spôsobiť, že budete ostražitejší. Nejde teda o vhodnú voľbu na zaspávanie.
  • fialová – aj keď ide o farbu kráľov, má, bohužiaľ rovnaké účinky ako červená. Človeka skôr energizuje, než upokojuje.
  • čierna – farba noci môže vzbudiť dojem ideálnej voľby na spánok. Sýta čierna je však pomerne intenzívna a mnoho ľudí sa v jej obklopení cíti nesvojich. Siahnite radšej po teplejších farbách.
  • žltá – podobne ako červená, aj žltá pôsobí stimulujúco. Niet sa čo čudovať, je to farba slnka. Opäť však nejde o vhodnú voľbu, ak je vaším cieľom pokojný spánok.