Obrázok článku: Tipy na dobrý spánok

Tipy na dobrý spánok

Kvalitný spánok ovplyvňuje naše fyzické aj psychické zdravie. Súvisí s našou energiou, produktivitou práce, emóciami a dokonca aj s našou váhou. Patrí k prirodzeným obranným funkciám tela. Nedostatok spánku môže spôsobiť zdravotné problémy, napríklad vysoký krvný tlak, cukrovku, obezitu alebo depresiu. Jeho kvalita je vo veľkej miere v našich rukách a súvisí s našou každodennou rutinou. Vyskúšajte si niekoľko tipov na dobrý spánok a vaše telo sa vám poďakuje.

Tip 1: Zaspávajte a vstávajte v rovnakom čase

Ak to dodržíte, budete sa cítiť oveľa lepšie. Základom je počúvať svoje telo, nastaviť si vlastné vnútorné hodiny a presne ich dodržiavať. Už aj hodinový rozdiel môže mať vplyv na celkovú únavu. Do postele choďte vtedy, keď sa cítite unavene. Ak vstávate s budíkom, pravdepodobne chodíte spať neskoro. Mali by ste sa zobudiť sami, pretože vaše telo presne vie, koľko spánku potrebujete. Dopĺňate si nedostatok spánku víkendovým vyspávaním? Nerobíte dobre, tento výkyv sa prejaví v únave. Radšej si doprajte krátku siestu popoludní, ideálne 15 až 20 minút.

Tip 2: Dajte si pozor na svetlo a tmu

Melatonín sa nazýva aj “hormón spánku”. Je to látka produkovaná mozgom a jeho vylučovanie je podmienené najmä prirodzeným úbytkom denného svetla. Keďže hladina melotanínu narastá v tme, je dôležité spať v úplnej tme. Zatiahnite závesy a žalúzie. Odstráňte z izby všetko, čo svieti, zakryte aj jemnú žiaru z budíka. Zavrite dvere do spálne a zbavte sa elektromagnetického smogu. Vypnite si telefón a Tv s počítačom držte mimo spálne. Pred spaním si radšej čítajte alebo počúvajte hudbu. Cez deň buďte na slnku, choďte na prechádzku, zacvičte si na čerstvom vzduchu.

Tip 3: Zdravo jedzte aj pite

A to nielen tesne pred spaním, ale aj počas celého dňa. Ustrážte si množstvo nikotínu aj kofeínu. Viete, že práve kofeín môže narušiť váš spánok aj desať až dvanásť hodín po jeho pití? Nejedzte žiadne ťažké jedlá minimálne dve hodiny pred spaním. Pozor aj na korenisté či kyslé potraviny, môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti a pálenie záhy. Radšej si dajte morčacie mäso, celozrné obilniny, jogurt alebo banán. Večer nepite veľa vody, aby ste nemuseli chodiť v noci na záchod. Vyhnite sa alkoholu, na spánok pôsobí rušivo. 

Tip 4: Spite na zdravom matraci

Základným typom na zdravý spánok je kvalitný matrac. Investícia do spánku je investíciou do zdravia a bude sa vám vracať každý deň. Preto si vyberte taký matrac, ktorý je vyrobený zo zdravých, prírodných materiálov. Patrí k nim bavlna, hodváb, vlna z alpaky, konská hriva či mohér. Bavlna je vysoko efektívna pri odsávaní vlhkosti z tela. Navyše, redukuje teplotu pri vyparovaní a vytvára hygienické prostredie na spanie. Vlhkosť absorbuje aj hodváb, ktorý v lete chladí a v zime hreje. Vlna z alpaky neobsahuje lanolín, preto je hypoalergénna. Konská hriva má extrémnu trvácnosť a mohér reguluje teplotu. Ideálny je matrac, ktorý si môžete otočiť podľa ročného obdobia, na letnú či zimnú stranu.

Tip 5: Meditujte vo vyvetranej spálni

Skôr, ako si ľahnete, vyvetrajte spálňu, aby sa vzduch ochladil. Kvapnite si na zápästia kvapku levanduľového oleja alebo si nasprejujte izbu levanduľovou vodou. Príjemne vás to upokojí. V posteli si doprajte chvíľu iba pre seba. Pustite si obľúbenú meditáciu či relaxáciu. Alebo si dajte jednu ruku na hruď, druhú na brucho. Dýchajte nosom a sledujte, ako sa vám spomaľuje dych. Vaše telo tak bude dokonale pripravené na spánok.

Zaujali vás naše tipy na dobrý spánok?

Zdieľajte ich s tými, ktorí ich potrebujú. Dobrý spánok je základ kvalitného života a radosti z neho. Články na blogu o dobrom spánku pripravujú naši anjeli strážni vášho spánku.